Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna Pagale.dbv.pl
Forum
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Przyprawy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mocarna
Moderator
Moderator



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1318
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 13:45, 08 Sty 2007    Temat postu: Przyprawy

Gwiazda miesiąca - styczeń
IMBIR

Charakteryzuje go mocny cytrynowy zapach i ostry, palący smak. Imbir szybko rozgrzewa i uodparnia organizm, warto więc go jeść właśnie zimą. Zawiera składniki, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dowiedziono, że imbir obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, poprawia trawienie, stan skóry, a nawet potrafi rozbudzić namiętność.

Gorący korzeń
Azjaci określają go jako "powodujący ogień w ciele". Dlatego w medycynie Wschodu od zawsze imbir stosowano jako środek silnie rozgrzewający i pobudzający. Naukowcy zbadali, że korzeń ten zawiera skoncentrowaną mieszankę wielu biologicznie aktywnych związków, m.in. olejków eterycznych, alkoholi i gingerolu. Mają one bardzo silne działanie: podwyższają temperaturę ciała, poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych i skóry. To dzięki imbirowi układ pokarmowy produkuje więcej enzymów, wątroba szybciej odtruwa organizm, a szare komórki wydajniej pracują.
Prawie wszędzie, gdzie rośnie imbir, uznaje się go za afrodyzjak, bo pobudza ukrwienie narządów płciowych. Pomaga także przy problemach ze skórą, łagodzi stany zapalne i trądzik. Można go dodawać do potraw lub przemywać skórę imbirowym spirytusem (2 łyżki sproszkowanego imbiru trzeba zalać 200 ml spirytusu salicylowego i rektyfikowanego). Taka nalewka, używana do masażu, przynosi też ulgę obolałym mięśniom.

Pikantny dodatek
Imbirem można przyprawiać zarówno potrawy słodkie, jak i pikantne. Nadaje się do zup, pieczonego mięsa, a także do ryżu, jajek i deserów. Wzbogaca smak domowych wypieków. Można go dodawać np. do pierników czy herbatników. Jest stosowany do aromatyzowania kompotu, wina czy piwa. Gorący imbirowy napój potrafi zatrzymać rozwijające się przeziębienie. Wystarczy kilka plasterków świeżego imbiru zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut. Do smaku warto dodać łyżeczkę miodu. Możesz także wypróbować gotowe imbirowe herbatki w saszetkach.

Do wyboru do koloru
Pamiętaj, aby kupując imbir, wybrać ten, który najlepiej pasuje do konkretnych dań.
* Sproszkowany doskonale nadaje się do mięs, wypieków, odwarów i naparów
* Świeży (czarny, biały lub najczęściej spotykany tzw. skórzasty) jest najlepszy do sałatek, konfitur, ciast i nalewek.
* Kandyzowany stosuje się do ciast, deserów i mięs.



100% ciepła

Porcja (100 g) świeżego imbiru to:67 kcal
2,3 g białka
0,9 g tłuszczu

Zaspakaja dzienne zapotrzebownie na:
magnez w 110%
żelazo w 24%
wapń w 2%



Twój przepis
CIASTO BANANOWE Z MARYNOWANYM IMBIREM

Składniki na 6 porcji:
~ 5 średnich bananów
~ 100 g marynowanego imbiru
~ 4 jajka
~ 100 ml mleka
~ kostka masła + 30 g do wysmarowania formy
~ szklanka cukru
~ 400 g mąki + 30 g do oprószenia formy
~ 20 g proszku do pieczenia

Wykonanie
1. Banany zmiksuj, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i imbir.
2. W misce utrzyj masło z cukrem i dodaj jajka.
3. Bananowe ciasto połącz delikatnie z masą masła i jajek oraz dolej mleko.
4. Ciasto piecz w temp. 160 st. C przez 75 minut.

na podstawie "Samo Zdrowie" styczeń 2007 nr 1/111, str. 78


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atrami
Wyga
Wyga



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 14:10, 08 Sty 2007    Temat postu:

pycha Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mocarna
Moderator
Moderator



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1318
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 13:59, 10 Sty 2007    Temat postu:

i kolejny przepis z imbirem Wesoly

UDZIEC Z INDYKA Z IMBIREM
Skladniki:
1 udziec z indyka (ok 600 g)
puszka mieszanki owocow tropikalnych (ananas, brzoskwinia, papaja itd.)
100 g bialych winogron
3 lyzki oleju
2 lyzeczki maki kukurydzianej
1/3 lyzeczki soli
przyprawy Kamis : 1/3 lyzeczki zmielonego imbiru, mielonego cynamonu, mielonej slodkiej papryki, pieprzu bialego mielonego

Przygotowanie:
Z udzca usunac kosc, natrzec sola, pieprzem, imbirem, papryka, cynamonem i zostawic na ok. 2 godziny w chlodnym miejscu. Nastepnie udziec zrolowac, zwiazac i obsmazyc na goracym tluszczu. Przelozyc do naczynia zaroodpornego, oblozyc owocami z puszki i podlac syropem z owocow. Dusic w piekarniku w temp. 200 st. C ok. 1,5 godziny. Uduszone mieso wyjac z naczynia, pokroic w plastry, ulozyc na polmisku. Sos wraz z owocami zagescic maka, zagotowac. Mieso polac sosem i udekorowac winogronami. Podawac z ryzem.
SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atrami
Wyga
Wyga



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 15:17, 10 Sty 2007    Temat postu:

Jak znam siebie nic by mi z tego nie wyszło.......

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin