Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna Pagale.dbv.pl
Forum
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Kuchenne co nieco

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:49, 04 Lis 2006    Temat postu: Kuchenne co nieco

Pomyślałam, że może taki kulinarny wątek przyda się nam, więc wklejam link do kuchni indyjskiej w Kuchni TV. Wesoly


[link widoczny dla zalogowanych]

Wesoly Smacznego Wesoly

Piekło w gębie wow !!! :mrgreen:

A może znawcy kuchni powiedzą nam coś o tych potrawach? ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rukhsaar
Administrator
Administrator



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 503
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sob 18:12, 04 Lis 2006    Temat postu:

No dobra, to ja pierwsza :razz:

Kulfi

Składniki:
litr niezbyt chudego mleka
5 łyżek mleka w proszku
3 łyżki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru lub nawet cała szklanka
4 rozdrobnione nasiona kardamonu lub półtorej łyżeczki kardamonu w proszku
kopiasta łyżka rozdrobnionych migdałów
kopiasta łyżka rozdrobnionych pistacji
duża szczypta pręcików szafranu


Sposób przygotowania:
Zaczynam od włożenia do zamrażalnika foremek do lodu. Tradycyjnie kulfi robi się w metalowych foremkach o stożkowym kształcie lub ceramicznych miseczkach jednorazowego użytku. Kulfi robione w metalowych stożkowych foremkach, przed podaniem kroi się na pół. Pod naszą szerokością geograficzną wszystkie wariacje na ten temat są dozwolone.

W kubku zimnego mleka rozpuszczam mleko w proszku i mieszam z mąką kukurydzianą. Resztę mleka podgrzewam w garnku o grubym dnie, z cukrem i szafranem. Pomalutku dodaję mieszankę mleczno-kukurydzianą. Całość doprowadzam do wrzenia, ale tylko na chwilkę i to cały czas mieszając. Zmniejszam ogień i spokojnie dalej gotuję przez ok. 15 minut, aż masa trochę zgęstnieje. Wrzucam do niej migdały i pistacje i pozwalam troszeczkę ostygnąć. Wyjmuję foremki z zamrażalnika i wlewam do nich masę. Mrożę przez 6-8 godzin. Dopóki masa zupełnie nie zastygnie zaglądam do niej o czasu do czasu i mieszam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rukhsaar
Administrator
Administrator



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 503
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sob 18:26, 04 Lis 2006    Temat postu:

I jeszcze to Wesoly

Masala Chai

Składniki:

* 2 szklanki wody,
* 2 szklanki mleka,
* 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana),
* łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych,
* 6 goździków,
* pół łyżeczki cynamonu,
* szczypta imbiru,
* 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę).

Jak przyrządzić?

Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.

Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:30, 04 Lis 2006    Temat postu:

Sałatka indyjska z cykorią
- To jest taka zaskakująca słodko-gorzka sałatka, którą robi się naprawdę w kilka minut. Kurczak jest bardzo delikatny, bo smaży się go w ghee (indyjskim sklarowanym maśle). Cykoria z kolei daje taki lekko cierpki smak, żeby nie było za słodko, a pomidory i szczypiorek super kontrastują z bananem i rodzynkami.
Można ją jeść od razu, kiedy kruchutkie kawałki kurczaka są jeszcze ciepłe. Albo można ją odstawić do lodówki, żeby wszystkie smaki się super przegryzły.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min

Jak to zrobić:

1. Pokrój cykorię w cienkie paseczki (jeśli zaczniesz kroić od strony listków, cykoria nie będzie taka gorzka). Wrzuć do dużej miski.
2. Obierz banana i pokrój go na ukos w talarki. Dodaj do cykorii i skrop cytryną. Wymieszaj.
3. Piersi pokrój w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki ghee, dodaj łyżkę curry i piersi kurczaka. Smaż, ciągle mieszając, aż będą rumiane.
5. Przełóż kurczaka do miski z cykorią. Dorzuć rodzynki.
6. Posiekaj migdały. Pomidory pokrój w ósemki. Dodaj wszystko do miski.
7. W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę z 2 łyżkami curry. Wkrusz mini kostkę przyprawową, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
8. Wlej sos śmietanowy do reszty składników. Grubo posiekaj szczypiorek i posyp nim sałatkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj folią i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Produkty potrzebne do przepisu

6 cykorii
1 banan
pół cytryny
3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
1,5 łyżki ghee (sklarowanego masła)
3 łyżki curry
40 g dużych rodzynek (ok. 2 łyżki)
1 łyżka migdałów bez skórki
2 pomidory
6 łyżek śmietany 18%
1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr
pęczek szczypiorku
sól, pieprz





----- [link widoczny dla zalogowanych] -----


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:31, 04 Lis 2006    Temat postu:

Curry krewetkowe
- W tym daniu najważniejszy jest sos, jak już jest gotowy – wystarczy wrzucić do niego krewetki – et voilá! Zamiast krewetek można użyć innego mięsa np. z kurczaka.
Bardzo ważne są odpowiednie przyprawy: ja użyłem kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy i chili, ale jeśli wolisz, możesz doprawić gotową mieszanką „garam masala”. Acha, no i jeśli nie znajdziesz pasty z owoców tamaryndowca (tamaryndowiec rośnie w Indiach i ma owoce o takim fajnym kwaśno-słodko-gorzkim smaku), to nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne. No i ostre Wesoly

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Jak to zrobić:

1. Obierz krewetki i usuń jelito, nacinając grzbiet.
2. W garnku rozpuść ghee, dodaj gorczycę i podsmażaj, aż ziarenka zaczną „strzelać”.
3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek pokrój w półtalarki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zieloną papryczkę chili pokrój w talarki razem z pestkami. Wrzuć wszystko na patelnię.
4. Wsyp kolendrę, kmin, kurkumę i chili. Dodaj namoczoną pastę z tamaryndowca. Wlej 150 ml wody. Wkrusz czerwoną suszoną papryczkę chili.
5. Pokrój pomidory na małe kawałki, dodaj na patelnię i smaż 5 minut.
6. Dodaj śmietankę kokosową, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty na najmniejszym ogniu.
7. Przetrzyj zawartość garnka przez sitko, zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, aż sos będzie gęsty. Dopraw solą do smaku.
8. W gotującym się sosie zanurz krewetki i gotuj przez chwilę. Podawaj z ryżem basmati.


Produkty potrzebne do przepisu

600 g surowych krewetek tygrysich
2 czubate łyżki ghee (sklarowanego masła)
łyżka ziarenek gorczycy
2 cebule
6 ząbków czosnku
obrany korzeń imbiru (ok. 2-3 cm)
4 duże zielone papryczki chili „oko ptaka”
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki pasty z owoców tamaryndowca (namoczonej przez chwilę w niewielkiej ilości wody)
1 czerwona suszona papryczka chili
4 średnie pomidory
150 ml śmietanki kokosowej (w ostateczności mleka kokosowego)
sól





----- [link widoczny dla zalogowanych] -----


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yoarashi
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice

PostWysłany: Sob 18:32, 04 Lis 2006    Temat postu:

To ja znam taki przepis na Masala Tea (smakuje prawie tak jak u Ganesza)

Zagotowac 2 szklanki wody z 6 lyzeczkami cukru (albo i wiecej, ma byc slodkie), do tego wrzucic okolo 8-10 zielonych ziaren kardamonu, rozlupanego dla wydobycia aromatu, 1 lyzeczke kopru wloskiego i 2 torebki herbaty. Na koniec dodac mleko, ktore zabarwi herbate na kolor bawarki, przelac przez sitko do filizanki i pic< A jak jeszcze malo cukru to doslodzic Wesoly
Po doswiadczeniach z ta herbata wydaje sie lepsza jeszcze z plasterkiem imbiru.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez yoarashi dnia Śro 21:01, 10 Sty 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:34, 04 Lis 2006    Temat postu:

Czat Poczta Onet.pl









Mus z mango
- To jest naprawdę bardzo prosty deser. Właściwie najtrudniejsze w nim jest znalezienie dobrego mango. Niedojrzałe mango smakuje trochę jak szyszka i się w ogóle nie nadaje.
W ten sam sposób robi się musy z innych owoców, ale prawdziwie po indyjsku koniecznie musi być z mango. No bo mango dla Hindusów jest jak jabłko dla Europejczyków Wesoly

Dla 5 osób
Czas przygotowania: 20 minut (+ 3 godziny chłodzenia)

Jak to zrobić:

1. Zmiksuj miąższ mango. Dodaj sok z limonki, wymieszaj.
2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw, aby ostygła.
3. Ubij Rama Cremefine.
4. W drugiej misce ubij na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
5. Dodaj żelatynę do puree z mango. Wymieszaj.
6. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
7. Dodaj ubitą Rama Cremefine i ponownie bardzo delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż do pucharków i wstaw na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem możesz ozdobić mus ubitą Rama Cremefine.


Produkty potrzebne do przepisu

800 g miąższu bardzo dojrzałych owoców mango (z ok. 3-5 owoców)
1 limonka
2,5 łyżki żelatyny
225 ml Rama Cremefine do ubijania
2 białka
40 g cukru pudru
dekoracja::
Rama Cremefine do ubijania





----- [link widoczny dla zalogowanych] -----


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin